30 Temmuz 2015 Perşembe

Kitap Önerisi: Çözümsüz - Ülkü Duysak

     Bazı kitaplar vardır; içinizdeki her yere, duyguya, düşünceye dokunur... Böyle bir kitap benim için Çözümsüz. Alışık olduğumuz gibi tek bir karakter ve onun hayatında olup bitenler çerçevesinde geçmiyor, neredeyse altı ana karakter ve kesişen yaşamlarına tanıklık ediyoruz. 
Düşündükleri bizim düşündüklerimiz, hissettikleri bizim hissettiklerimiz, başlarına gelenler bizim de başımıza gelmiş, gelebilecek ya da yakın çevremizde şahit olduğumuz şeyler. Bu yüzden kitap bu kadar tanıdık, bu kadar hayatın içinden geliyor ve içine çekiyor sizi. Yazarın ne kadar iyi insan analizi yapabildiğini, durumları, olayları ne kadar incelikli gözlemleyip yazıya aktarabildiğini düşündürüyor. Olay örgüsü oldukça başarılı, yaşar gibi okuyorsunuz. Romanın kahramanlarıyla özdeşleşiyor; gülüyor, ağlıyor, hüzünleniyor, heyecanlanıyorsunuz. 

     Kitapta yer alan karakterler hakkında kısa bir bilgi vermem gerekirse,
Elif; öğretim görevlisi ve yazar, bir avukat olan Şevket ile evli.

Selin; Elif' in can dostu, aynı üniversitede öğretim görevlisi.
Ercan; Selin' in unutamadığı ve içinde kalmış yarası, doktor.
Sinan; Günümüzün gözde iletişim aracı internet sayesinde Elif ve Selin' in hayatlarına dahil olmuş arkadaşları, şirket müdürü.

     Kitabı okumak isteyenlere tavsiyem, -ki kitap kesinlikle tavsiyemdir- kitabın sonlarına doğru yanlarında mendil bulundurmaları. Benzetmek doğru mu bilmiyorum ama en son Canan Tan' ın En Son Yürekler Ölür kitabında bu kadar ağlamıştım. Ama kitabın adı ve bu yorumum sizi şüpheye düşürmesin, tüm kitap bu eksende gitmiyor. Daha önce de belirttiğim gibi çok çeşitli ruh hallerine tanıklık ediyor, duygudan duyguya geçişler yapıyorsunuz okurken. Sonuna geldiğinizde kitabı kapatıp bir iç çekiyor, durup düşünüyor, hayatı sorguluyorsunuz ve bir kitaba bir isim ancak bu kadar yakışırdı diyorsunuz; Çözümsüz...

     Çocuk edebiyatı yazarı olan ve bu alanda eserler veren Ülkü Duysak' ın bundan başka birçok şiir çalışması olduğunu belirterek, ilk romanı Çözümsüz' e okuma listenizde mutlaka yer ayırmanızı tavsiye ediyorum.

Not: Bu kitabın yazarı benim canım Ülkü öğretmenim, kitaplarınızın en yakın takipçilerinden olacağım bundan böyle. Çok okunması ve devamının gelmesi dileğimle, ilhamınız bol olsun.

"Herkes uyur, bir karanlık uyanıktır, bir sen...
Öyle hissedersin, uzaksan yaşama sevincinden.
Herkes mutludur, bir sen mutsuzsundur, bir s
en...
Öyle hissedersin, ayrılmışsan sevdiğinden.
Biter baharın neşeli pozları, hazları...
Kırılır yaşam salıncağın, düşer toprağa ümit kırıntıları.
Bedenin boşlukta asılı kalır, tutmaya çalışırsın boşlukları.
Kayıp gider boşluklarda ömrünün geri kalanı.
Bir sen varsındır ölen, bir sen…"

1 yorum:

Teşekkürler :)